1. Achterwand
 2. Wisselaar
 3. Sifon
 4. Luchtafscheider
 5. Pomphuis
 6. Snelontluchtingskraantje
 7. Gassturing
 8. Warmtapwater
 9. Stromingssensor
 10. Luchtaanzuigbuis
 11. Ventilator
 12. Electrakast
 13. Bodemplaat
 14. ZijwandRechts
 15. Bovenplaat
 16. Frontplaat
 1. Achterwand

  Achterwand

  Bij de ontwikkeling van de BlueSense is gekozen voor een stevig gefixeerde bodemplaat, zodat sleutelwerk aan de leidingen geen probleem vormt. De dubbele wand achter de wisselaar zorgt daarnaast voor de gewenste veiligheid. Op de achterwand bevind zich tevens een slim ophangmechanisme voor de wisselaar, waardoor deze eenvoudig kan worden gedemonteerd zonder dat de gehele ketel van de muur moet.

 2. Wisselaar

  BHT-316 Ti Wisselaar

  De Bi-Thermic wisselaar is 100% eigen fabrikaat en vervaardigd uit hoogwaardig 316 RVS titaan. De coils hebben een dikte van 0,8 mm en zijn goed bestand tegen corrosie-en putvorming. In de wisselaar bevindt zich een naadloze opgerolde RVS buis van 28mm voor het CV water circuit, met hierin een 12mm RVS buis voor het sanitair water. De spiraal voor beide circuits zijn uit een stuk vervaardigd en bevatten geen lasverbindingen.

  Het principe van de BlueSense wisselaar is destijds toegepast in de uiterst succesvolle NEV serie, alleen was hier sprake van een koperen spiraal. Bij de BlueSense bevind het tapwatercircuit zich los in de buis van het CV water circuit. Hierdoor dient het CV-circuit altijd gevuld te zijn om warm water te kunnen voorbereiden. Dankzij de optimale warmte overdracht van het cv-circuit aan het tapwater circuit, kan super snel warmwater worden getapt.

  Op de wisselaar zit een garantie van 10 jaar.

 3. Sifon

  Sifon

  De ingebouwde sifon, met aan de buitenzijde demonteerbare vuilopvangbeker, steekt aan de buitenkant ruimschoots naar voren zodat het bestaande leidingwerk niet in de weg zit voor onderhoudswerkzaamheden. De sifon is zo ontworpen dat condens, onder een hoek van 45 graden, wordt afgevoerd en vuil of corrosie uit het rookgasafvoerkanaal nooit meer terug kan keren in de wisselaar. Ook is de slang die ontluchtingsspetters opvangt tijdens het ontluchten, geïntegreerd in het sifon.

 4. Luchtafscheider

  Luchtafscheider

  Door een speciale constructie in de luchtafscheider wordt lucht op een ingenieuze wijze van water gescheiden. Hierdoor kan de lucht worden afgevoerd naar het pomphuis en via de automatische ontluchter uit het systeem worden verwijderd.

 5. Pomphuis

  Pomphuis

  Het geïntegreerde pomphuis van Wilo bestaat uit een manometer aansluiting, een ontluchtingsleiding, een waterdruksensor, een automatische ontluchter en een CV overstort. Het betreft hier een aan-uit pomp die modulerend wordt aangestuurd. Deze manier van aansturing is niet nieuw en wordt al jaren in de technologie van zonneboilers toegepast. De pomp heeft een modulatiebereik van 1:5 en is volledig via de voorkant te demonteren.

 6. Snelontluchtingskraantje

  Snelontluchtingskraantje

  De BlueSense beschikt over een snelontluchtingskraantje en niet zoals soms wordt gedacht een bypassleiding.

  Tijdens de in bedrijfstelling wordt een programma geactiveerd dat gedurende 5 minuten alle overtollige lucht in de wisselaar vanaf de achterkant helemaal naar voren pompt. De pomp wordt aangestuurd met een interval van 15 seconden, net zolang totdat alle lucht uit de wisselaar is verdwenen.

  Deze procedure herhaalt zich als de stekker opnieuw in het stopcontact wordt gestoken of als er bij een A-storing op de reset-knop wordt gedrukt.

  De pomp zorgt ervoor dat lucht en water die in de luchtafscheider terecht zijn gekomen, dankzij een speciale constructie goed van elkaar gescheiden worden.De overtollige lucht wordt naar de zuigkant van de pomp gebracht, waarna deze die via de automatisch ontluchter wordt afgevoerd.

  Bij veel lucht in de installatie b.v. bij nieuwbouw, kan het snelontluchtinskraantje volledig worden opengedraaid, om overtollige lucht snel en doeltreffend uit de installatie te krijgen. Het kraantje moet na ontluchting altijd worden dichtgedraaid, omdat er anders onvoldoende circulatie ontstaat in het radiatorcircuit, waardoor radiatoren geen warmte afgeven. Het kraantje laat ook bij een gesloten toestand nog minimale luchthoeveelheden door.

 7. Gaststuring

  Honeywell gassturing

  Het honeywell gasblok wordt modulerend aangestuurd vanuit de elektrakast. Op het gasblok zit een meetpunt gasvoordruk, een meetpunt geregeld gasdruk en een instelschroef voor de gasdruk instelling. Alle meetnippels op het gasblok kunnen eenvoudig met een torkx T10 worden opengezet. Voor een correcte meting is een drukmeter vereist met een meetnauwkeurigheid van +/- 2 Pascal.

 8. Warmtapwater

  Uitlaat warmtapwater

  De uitlaat warmtapwater zorgt voor de verbinding van de wisselaar naar de gefixeerde leidingen op de bodemplaat, waar de installatie op aan kan worden gesloten.

 9. Stromingssensor

  Stromingssensor

  Bij de ontwikkeling van de BlueSense is gekozen voor een stromingssensor, met aan de onderkant een zeefje en aan de bovenkant tussen de koppelingen een hoeveelheidsregelaar voor de verschillende types cw 3,4,5.

  De waterhoeveelheidssensor bevat een wieltje dat het aantal omwentelingen telt. In het geval dat de kraan wordt dichtgedraaid of het wieltje niet meer roteert door vuilvorming, wordt het toestel automatisch uitgeschakeld waardoor de veiligheid is gegarandeerd. Dit in tegen stelling tot een tapwaterschakelaar, die theoretisch in zijn maakfunctie kan blijven staan. Hierdoor blijft het toestel in bedrijf en kan er kookgevaar optreden.

  De tapwaterdrempel ligt op ongeveer 1,5 liter voordat het toestel inkomt. Tegenwoordig is er wel een lagere tapdrempel i.v.m. besparingsdouchekoppen en zonneboilers die als voorverwarmer fungeren.

  Voor de CW 5 uitvoering is een wisselaar toegepast met extra coils. De wisselaar zit echter in dezelfde mantel als de CW 3 en 4 uitvoering. Het verschil in capaciteit tussen de CW 3, 4, 5 wordt verder bepaald door de wisselaar in combinatie met de software.

 10. Luchtaanzuigbuis

  Luchtaanzuigbuis

  Door de constructie van de luchtaanzuigbuis, komen aangezogen stofdeeltjes automatisch onder in het toestel terecht en worden zo niet meer de ventilator in getransporteerd. De luchtaanzuigbuis kan op een eenvoudige manier worden aangesloten op de ventilator en heeft 2 belangrijke voordelen:

  • Stabielere verbranding, omdat de lucht beter kan worden aangezogen
  • Geluidsdemping van de ventilator in het toestel
 11. Ventilator

  SIT Brander-ventilator

  De SIT brander-ventilator is uniek in Nederland en wordt gekenmerkt door zijn zonnebloem vormgeving. Deze zorgt voor een evenwichtigere verbranding en een goeie mengverhouding van gas en lucht. De brander-ventilator zit met slechts met 4 moeren bevestigt aan de wisselaar en door het loskoppelen van de gaskoppeling en de bedrading, heb je de gehele unit in handen.

  De zonnebloem brander-ventilator wordt omringd door een isolatiering waardoor de branderpakking niet rechtstreeks wordt aangestraald. De branderpakking zit perfect ingekapseld op het koude gedeelte van de wisselaar en is bedoeld als afdichting van de branderkamer.

  De voorkant van de wisselaar is een 100% aluminium gegoten frontplaat, die dankzij zijn afmeting niet zal vervormen en dus voor een optimale afdichting zorg draagt. Het vermogen van de unit kan terug worden gemoduleerd tot slechts 5.8 kW bij een CW 3 of 4 toestel.

  Alle componenten op de printplaat zijn dusdanig bestand tegen hoge temperaturen, dat een langere levensduur kan worden gegarandeerd.

 12. Electrakast

  Electrakast incl. print

  Door slechts één schroef los te draaien kan het schakelkastje een kwart slag worden gedraaid waardoor een monteur vrij toegang krijgt tot het toestel. De draden van het circuit zijn lang genoeg, zodat de schakelkast ook los kan worden gekoppeld en het toestel operationeel blijft.

  De printplaat wordt in een plastic case afgeleverd en voorzien van een voorfrontje. Dit voorkomt o.a. schade bij transport. De schakelkast bevat verder een reserve zekering die eenvoudig vanaf de buitenkant kan worden gewisseld.

  Bij het vervangen van het schakelkastje hoeven geen extra installatiewerkzaamheden meer plaats te vinden, zoals het aftappen van water. Dit komt omdat de manometer niet meer vastgekoppeld zit aan de schakelkast maar door middel van 2 klipjes eenvoudig kan worden ontkoppeld.

 13. Bodemplaat

  Bodemplaat

  Bij de ontwikkeling van de BlueSense is gekozen voor een stevig gefixeerde bodemplaat, zodat sleutelwerk aan de leidingen geen probleem vormt. De dubbele wand achter de wisselaar zorgt daarnaast voor de gewenste veiligheid. Op de achterwand bevind zich tevens een slim ophangmechanisme voor de wisselaar, waardoor deze eenvoudig kan worden gedemonteerd zonder dat de gehele ketel van de muur moet.

 14. ZijwandRechts

  Zijwanden

  De metalen zijwanden van de BlueSense zijn geïntegreerd met de achterwand middels popnagels. Dit zorgt voor zijn robuuste en vormvaste constructie. Door het servicevriendelijke ontwerp van de ketel, hoeft alleen de frontplaat te worden verwijderd om ieder servicecomponent te kunnen demonteren.

 15. Bovenplaat

  Bovenplaat RGA-LTV

  De maatvoering van de rookgasafvoer en luchttoevoer op de bovenplaat zijn standaard gelijk aan die van de MegaDens en Econpact serie. De luchttoevoer kan bij de BlueSense zowel links als rechts van de rookgasafvoer worden gemonteerd.

 16. Frontplaat

  Frontplaat

  De mantel is volledig vervaardigd uit metaal (i.p.v. kunststof). Omdat de servicevriendelijkheid van het toestel hoog in het vaandel staat hoeft alleen het voorpaneel van de ketel te worden verwijderd. Alle componenten kunnen volledig via de voorkant worden bereikt en worden gedemonteerd.